clouds reflecting in windows

Lange wachtlijsten gemeenten/Expat Centra

BELANGRIJK BERICHT!

Momenteel zijn er lange wachtlijsten bij de gemeenten en Expat Centra, vooral in het westen van het land!

Een gemiddelde wachttijd voor een gecombineerde IND/BSN afspraak bij het Expat Center Amsterdam is inmiddels opgelopen tot zo’n 8 weken, hetgeen grote problemen geeft voor onze klanten en hun medewerkers. Ook bij andere Expatcentra in andere delen van het land zijn er momenteel wachttijden van 4 weken of langer.

De reden voor de vertraging ligt onder andere in het “post-covid” volume van expats naar Nederland nu de reisbeperkingen grotendeels zijn opgeheven alsmede aan onderbezetting bij de diverse instanties.

Ook RNI-registraties (tijdelijk verblijf Nederland < 4 maanden) bij een van de 19 gemeenten in Nederland kennen wachttijden van weken en soms maanden; de expat is al vertrokken voordat de afspraak gemaakt kan worden. Verschillende RNI-locaties geven via hun websites aan helemaal geen afspraken te hebben vanwege grote drukte!

Uiteraard heeft bovenstaande ook consequenties voor andere zaken zoals payroll, aansluiting bij Nederlandse ziektekostenverzekering, openen bankrekening etc. De verwachting is dat e.e.a. vanaf oktober gaat verbeteren.

Dit is te hopen en ook hard nodig want er is momenteel een onwerkbare situatie voor ons als relocators.

Het is tevens een slecht signaal van Nederland aan internationale bedrijven als de registratieafspraken bij de Expat Centra, na een vlotte kennismigrantenprocedure, niet tijdig gemaakt kunnen worden!

Share this post