Huisvestingsvergunning in Den Haag

Vanaf maandag 1 juli gaan in Den Haag nieuwe regels gelden voor huurders en verhuurders. Het meest in het oog springt de huisvestingsvergunning die nieuwe huurders moeten aanvragen vanaf 1 juli 2019. Met deze vergunning zal de gemeente toetsen of de woning past bij het inkomen van de huurder

Is deze vergunning nodig voor elke huurwoning?
Nee, het gaat om huizen met een huurprijs van 720 tot 950 euro per maand. Ook is er een vergunning nodig als de woning 185 punten of minder heeft volgens het woningwaarderingsstelsel. Dat is een systeem waarbij de maximale huurprijs wordt vastgesteld op basis van punten voor bijvoorbeeld oppervlakte van een woning, het aantal binnen- en buitenruimtes, de afwerking en overige voorzieningen. Hoe meer punten een woning waard is, hoe hoger de huur mag zijn.

Welk inkomen past bij huurwoningen tot 950 euro of tot 185 punten?
De gemeente heeft het jaarinkomen voor deze woningen vastgesteld op 57.053 euro of minder bij een eenpersoonshuishouden of 67.053 of minder bij een huishouden met twee of meer personen. Als een huurder meer verdient, moet hij dus op zoek naar een duurdere woning.

Geldt de vergunningsplicht ook voor bestaande huurders?
Het is alleen bedoeld voor huurders die vanaf 1 juli 2019 een huurcontract tekenen.  

Welke informatie heeft de makelaar nodig voor elke home search in Den Haag?
Om ervoor te zorgen dat we geen onnodige bezichtigen inplannen dienen we voor elke home search te weten wat de gezinssamenstelling van de klant is en wat het jaarlijkse inkomen is.

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Den Haag.

 

Met dank aan Verra Real Estate, associate member, voor deze update.

Share this post