Airport Amsterdam

Zomer Update

Beste ARPN-leden,

Het is zomer en normaal is dit een tijd voor vakantieplannen en “even niks” aan de ene kant en drukke tijden in de relowereld aan de andere kant! Nu heeft Covid-19 roet in het eten gegooid en de hele wereldeconomie (hopelijk slechts tijdelijk) ontwricht en veel slachtoffers gemaakt! De meeste van ons hadden het tijdelijk minder/anders druk; werkten van thuis, waren “constant” aan het video-conferencen met klanten en met hun eigen teams. Een hele andere wereld; een “virtuele” wereld die een jaar geleden nog ondenkbaar leek!

Een korte update vanuit de ARPN:

IN Amsterdam:

Daar er bij het Expat Center Amsterdam strikt volgens de richtlijnen van het RIVM wordt gewerkt mogen er slechts 30 mensen (inclusief staf) binnen zijn. Voor de bureaus zijn schermen met plexiglas aangebracht en er is slechts plek voor 2 personen. Dit betekent dat een relocation consultant slechts mee mag bij 1 persoon; anders moet er in de wachtruimte worden gewacht. Dit is een tijdelijke maatregel en wij worden op de hoogte gehouden als dit verandert. Het is lastig voor ons als service-verlenende relocator maar het is momenteel niet anders!

Virtual meeting IN Amsterdam:

Op 25 juni is de ARPN gevraagd aan te schuiven bij een virtuele meeting van de Focus Group IN Amsterdam; onder leiding van Sietske van Tuin. Bij deze meeting waren verschillende grote bedrijven uitgenodigd zoals Booking.com, EMA etc. IN Amsterdam wilde graag weten wat de verwachtingen/trends zijn voor de rest van 2020, dit om genoeg staf te hebben als de markt (wat we allemaal hopen) weer aan gaat trekken. De meningen hierover liepen redelijk uiteen; van vanaf juli/augustus wordt het weer drukker tot september/oktober wordt het pas weer drukker.

Bijna alle grote bedrijven hebben een aantal (financiële) maatregelen genomen: een hiring freeze, uitgestelde aankomsten naar Nederland, werknemers die zelf hebben afgezien van een assignment in Nederland, ontslagen (al dan niet vrijwillig). IN Amsterdam is momenteel 4 dagen per week open maar kan dit uitbreiden naar behoefte. In de maanden april en mei waren er slechts 150 afspraken per maand; ter vergelijking: in een normale maand zo’n 1400.

Ook werd er door meerdere partijen geopperd dat het langdurig thuiswerken een de discussie op gang heeft gebracht of een uitzending (gezien de kosten, impact persoonlijke leven etc.) echt noodzakelijk is of dat er voor sommige functies gekozen kan worden om toch in het land van herkomst te blijven en daar te werken voor de Nederlandse/Europese markt. Dit zou dan betekenen dat het aantal expats in Nederland af gaat nemen.

IN Amsterdam gaat ook kijken hoe zij de communicatie naar hun stakeholders kan verbeteren door ons allemaal meer op de hoogte te houden.

Volgende ARPN face-to-face meeting:

Nu het RIVM-beleid wat soepeler wordt, zijn wij positief dat onze volgende face-to-face meeting gewoon doorgang kan vinden op 1 oktober 2020 bij Corendon Village in Badhoevedorp, aanvang 15.00 uur. De exacte invulling krijgen jullie van ons na de zomer maar we zijn al druk bezig met de voorbereidingen en de gastsprekers.

Voor nu wensen wij een ieder een corona-vrije zomer en laten we hopen dat de expatmarkt snel weer aantrekt!

Stay safe!

Hartelijke groet,

Petra, Esmee, Cristian

Share this post